On olemassa monia OIREITA, joiden perusteella tiedät tarvitsevasi silmälasit

 On olemassa monia OIREITA, joiden perusteella tiedät tarvitsevasi silmälasit

Näköön liittyvät oireet

Silmäsairauksilla ja näkövirheillä on omat oireensa, joista jotkut voidaan huomata, toiset taas kehittyvät hitaasti ja huomaamatta. Lue lisää näköoireista alta.

Silmiin liittyvät lukemisvaikeudet

Lukemisvaikeudet saattavat liittyä ikään, esim. näön heikkenemiseen tai tarkennusvaikeuksiin. Joillakin ihmisillä on vaikeuksia sivulla tai ruudulla olevan tekstin seuraamisessa. Seuraavassa joitakin ongelman syitä:

 

  • Tarkentaminen: Jos näköjärjestelmä ei toimi oikein, näkeminen tuntuu samealta. Tätä kutsutaan myös akkomodaatiohäiriöksi. Tällöin lukemiseen keskittyminen saattaa vaatia voimakasta keskittymistä ja aiheuttaa väsymystä etenkin lapsilla.
  • Lihaskoordinaatio: Silmiä ympäröivät lihakset auttavat silmiä liikkumaan samanaikaisesti. Koordinaation puutteesta johtuen näkö voi tuntua samealta ja tekstin seuraaminen on vaikeaa. Laiska silmä (amblyopia tai karsastus) voi johtaa silmälihasten koordinaatiovaikeuksiin erityisesti lapsilla. Ihmisillä, joilla on korjaamaton ilmeinen karsastus, eli toinen silmä ns. karkaa, eivät välttämättä koe ongelmia lukemisessa, koska he käyttävät vain yhtä silmää lukemiseen.
  • Ääreisnäkö: Joillakin ihmisillä on rajallinen näkökenttä eivätkä he pysty hahmottamaan kokonaista sanaa, lausetta tai lauseenosaa. Oikealla silmälasimääräyksellä voidaan parantaa tilannetta. 

Näön samentuminen 

Näön samentuminen johtuu yleensä silmistä, mutta sen syynä voi myös olla esim. migreeni tai aivohalvaus.

 

  • Likitaitteisuus: Myopia on silmän kyvyttömyyttä tarkentaa kauas: kaukana olevat kohteet näyttävät sameilta. Muita oireita ovat silmien siristys, päänsärky ja valojen ympärillä näkyvät valokehät. Likitaitteisuus on helposti hoidettavissa silmälaseilla tai piilolinsseillä.
  • Aikuisnäkö: Presbyopia eli aikuisnäkö johtuu silmän mykiön kovettumisesta; lähellä oleviin kohteisiin tarkentaminen vaikeutuu. Normaalisti aikuisnäkö ilmenee yli 40-vuotiailla ja yleensä se vakiintuu noin 60 ikävuoden vaiheilla. Muita oireita ovat päänsärky ja silmien rasittuminen. Moniteholinssit ovat tällöin paras ratkaisu.
  • Astigmatismi: Epäsäännöllisen muotoinen sarveiskalvo aiheuttaa sen, että kaikki valonsäteet eivät tarkennu suoraan verkkokalvolle. Astigmatismin eli hajataitteisuuden oireita ovat näön samentuminen tai kohteiden venyminen, silmien rasittuminen, päänsärky, silmien siristely tai autolla ajamisen vaikeudet yöaikaan.

Silmien rasittuminen

Liiallinen ruudun katselu voi rasittaa silmälihaksia, mutta silmien väsymys voi johtua myös korjaamattomasta taittovirheestä. Silmien rasittuminen tai väsyminen johtuu useimmiten pitkään jatkuneesta lukemisesta tai digitaalisten laitteiden katselusta. Silmä voi myös rasittua tietynlaisissa valaistusolosuhteissa. Silmän rasittumisen oireita ovat mm. päänsärky, silmien punotus/ärsytys/kuivuminen sekä niska- ja hartiakivut. Jos silmien rasitus johtuu pitkällisestä ruudun katselusta, säännölliset tauot 20 minuutin välein auttavat rentouttamaan silmiä. Tauot lisäävät myös räpyttelyä ja estävät silmien kuivumista. Lue lisää Essilor Eyezen-linsseistä.

 

 

Kuivasilmäisyys

Kuivien silmien oireyhtymä (keratoconjuntivitis sicca) on hyvin yleinen, molempiin silmiin vaikuttava ongelma. Kuivumisen ja ärsytyksen lisäksi silmässä voi tuntua roskaisuutta tai polttelun tunnetta. Näön lievää samentumista tai valoherkkyyttä voi myös ilmetä etenkin pitkän lukemisen tai näyttöruudun katselun jälkeen. Lue lisää Essilor Eyezen -linsseistä ja Essilor Crizal-pinnoitteista.

Heikko hämäränäkö

 Hämäräsokeus (nyktalopia) on yleinen ongelma, joka vaikuttaa näkemisen laatuun yöllä. Se voi liittyä ravitsemuksen epätasapainoon, silmän tilaan tai pitkäaikaissairauteen. Sen oireita ovat mm. heikko hämäränäkö, autolla ajamisen vaikeudet yöaikaan ja hidastunut reaktiokyky kirkkaan ja hämärän vaihdellessa. Yöaikaan ajaminen voi olla erityisen vaikeaa vastaantulevan liikenteen kirkkaiden ajovalojen ja katuvalojen häikäisyn vuoksi.

 

 

Niska- ja hartiakivut

Niska- ja hartiakivut liittyvät läheisesti silmävaivoihin. Yläselän, niskan ja hartioiden lihasjännitys voivat aiheuttaa päänsärkyä tai näköongelmia silmien verenkierron estyessä. Myös näön samentumista, migreeniä tai oksentelua voi esiintyä. Lue lisää Essilor Eyezen -linsseistä ja Essilor Crizal-pinnoitteista. 

Kaukonäkövaikeudet

 

Likitaitteisuus vaikeuttaa kaukana olevien kohteiden näkemistä tarkasti. Se voi vaikeuttaa esim. autolla ajamista. Likitaitteisuutta (myopiaa) esiintyy usein henkilöillä, jotka tekevät paljon lähityötä esim. lukevat tai ompelevat paljon, joilla on suvussa likitaitteisuutta, ovat syntyneet keskosina tai joilla on jokin silmäsairaus. Päänsärky ja valokehien näkeminen valojen ympärillä ovat tyypillisiä likitaitteisuuden oireita.

 

 

 

 

Lähinäkövaikeudet

 

Kaukotaitteisten henkilöiden on vaikea tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin kuten kirjoihin tai matkapuhelimiin. Hyvä näöntarkkuustesti on viedä kohde käsivarren matkan päähän. Kaukotaitteisella henkilöllä valonsäteet taittuvat verkkokalvon taakse eivätkä suoraan verkkokalvolle, ja siksi kauempana olevat kohteet näyttävät sameilta. Yleisiä kaukotaitteisuuden (hyperopian) oireita ovat siristely, silmien rasittuminen ja päänsärky. Henkilöt, jotka eivät kykene tarkentamaan lähellä oleviin kohteisiin, kärsivät usein joko kaukotaitteisuudesta tai aikuinäöstä. Molemmat tilat johtuvat taittovirheestä ja niiden oireet ovat samantyyppiset, vaikka selkeitä erojakin on.

 Essilor Eyezen on päivittäiseen käyttöön tarkoitettu yksiteholinssien uusi sukupolvi, joka vähentää silmien rasitusta ja suojaa siniseltä valolta.

LUE LISÄÄ

Essilor Varilux on markkinoiden tämän hetken edistynein progressiivinen linssi.

 Essilor RoadPilot II -linssit on tarkoitettu autoiluun päivin ja öin.

 

LUE LISÄÄ

Essilor Eye Protect System on ensimmäinen kirkkaasssa linssissä oleva suoja haitallista valoa vastaan.

LUE LISÄÄ

Missä? 
Lähimmän Essilor-optikon löydät tästä

Lähin myymälä